Marjo Markus

Marjo Markus

FM, laillistettu puheterapeutti

Ammattia etsimässä

Lähipiirissäni on aina ollut erityisiä ihmisiä, ja sen ansiosta ensimmäinen ammattini oli kehitysvammaistenhoitaja ja myöhemmin ohjaaja. Työskentelin kehitysvammalaitoksessa useita vuosia erilaisissa työryhmissä. Kun kerran kuuntelin puheterapeutin luentoa, innostuin ammatista ja pääsin opiskelemaan Oulun yliopistoon.

Matkalla puheterapeuttina

Puheterapeutiksi valmistumisen jälkeen aloin toimia yksityisenä puheterapeuttina Oulun seudulla. Olin tehnyt päättöharjoitteluni terveyskeskuksessa ja sain jatkaa joidenkin samojen asiakkaiden kanssa vastaanotolla, jossa työskenteli myös toinen puheterapeutti. Sain myös uusia, Kelan kustantamaan kuntoutukseen pääseviä asiakkaita, joiden terapiat toteutettiin heidän omissa toimintaympäristöissä. Välimatkat olivat kuitenkin pitkiä, ja kun kuulin kollegalta Turun seudulla vallitsevasta puheterapiapulasta, ajattelin vaihtaa maisemaa. Siitä on kohta 15 vuotta, ja tuo ajatus on osoittautunut erinomaisen hyväksi! Sain keskittyä tiettyihin asiakasryhmiin ja välimatkat lyhenivät. Tein opiskeluaikana graduni puhetta tukevaan ja korvaavaan kommunikointiin liittyen. Edelleenkin aihe on mielenkiintoinen,  ja löydän itseni aina vaan siihen liittyvistä koulutuksista. Ilokseni myös puheen tuottoon liittyviä uusia koulutuksia on saatu meille Suomeenkin. Teen töitä lasten puheterapeuttina ja toteutan terapiat heidän omissa ympäristöissään. Mielestäni yhteistyö lasten lähihenkilöiden kanssa on välttämätöntä ja parhaimmillaan lapsen kokonaiskehitykselle erittäin merkityksellistä.

Marjona vapaa-ajalla

Perheeseeni kuuluu kaksi koiraa, joiden kanssa on ilo ulkoilla. Pidän myös lukemisesta, matkustelusta, elokuvista, teatterista ja muistakin kulttuuritapahtumista. Koska juureni ovat Oulun seudulla ja sukulaiseni siellä, pidän huolen, että osa vapaa-ajastani kuluu pohjoisessa joka vuosi.

Täydennyskoulutuksia:

  • PROMPT (taso 1)
  • Tukiviittomat
  • Kuvakommunikointi (Nopea piirrosviestintä, PECS (Picture Exchange Communication System), AACi-kansiot, Roihu-kansiot, Taike-taulustot, iPad)
  • Lukikuntoutus
  • Oral Placement Therapy-taso 2
  • Syömisterapia
  • Myofunktionaalinen terapia
  • Sosiaalisten taitojen ryhmänohjaaja -koulutus
  • Suomen Puheterapeuttiliitto ry:n pronssinen ansiomerkki 9.10.2012