Enni Saarto

Enni Saarto

FM, laillistettu puheterapeutti

Ammattia etsimässä

Oman kipinän puheterapeutin polulle sain jo 4-vuotiaana, jolloin itse kävin paikallisen puheterapeutin kannustavassa ohjauksessa opettelemassa uusia äänteitä. Matkan varrella kiinnostusta herättivät myös lääketiede, terveyden-ja sairaanhoitajan ammatti sekä psykologia, mutta logopedian koulutusohjelma vei lopulta voiton ja saan nyt tehdä antoisaa terapiatyötä lasten ja heidän perheidensä parissa.

Matkalla puheterapeuttina

Opiskelin Turun yliopistossa ja valmistuin vuonna 2015. Loppuharjoittelun suoritin Päijät-Hämeen perheneuvolassa, josta mukaani sain työuralleni kestävän perustan: Sydämeni sykkii lapsen ja perheen aidolle kohtaamiselle, kuuntelemiselle sekä vuorovaikutuksen voimallisuudelle. Ensimmäinen varsinainen työpaikkani oli kotikaupungissani Heinolassa. Harjoiteltiin tuolloin lasten kanssa puhemotoriikan saloja saman peilin edessä, jonka edessä itse olin leikki-iässä kokenut lämpöä, onnistumisia ja iloa. Terveyskeskuksen puheterapeuttina tein monipuolista työtä moniammatillisessa tiimissä, jossa arvioin ja kuntoutin lasten puheen, kielen ja kommunikoinnin häiriöitä. Heinolasta sitten muutin takaisin opiskelukaupunkiini Turkuun ja aloitin työt yksityisellä sektorilla, jossa tein kuntoutustyötä lasten parissa. Vuoden 2016 alussa siirryin itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi jatkaen lasten kuntoutuksen parissa. Matka on vasta alussa, mutta tällä tiellä koen mahdollisuuden auttaa.

Enninä vapaa-ajalla

Kotiin tullessa nilkkaani tarraa koiranpentu, joka huolehtii perheen huumorista. Vastapainoa työlle Ninni-koiran lisäksi tuovat ratsastus, liikunta, matkustaminen sekä kielen mennessään vievä ruoka. Talvisin suuntaan laduille ja rinteisiin, kesäpäivinä en tiedä parempaa kuin meri. Minussa asustaa myös jonkin sortin kotihiiri ja välillä kotisohva on paras paikka olla!

Täydennyskoulutuksia:

  • PROMPT (taso 1)
  • Voimavarakeskeinen perhetyö puheterapeuteille
  • Oral Placement Therapy -menetelmä
  • Care Index
  • Syöminen
  • AAC, kommunikaatiokansiot, tukiviittomat
  • Manuaalinen puheterapeutti (VoiceWell)

Terapian toteutus kieli suomi, muu kielitaito: ruotsi, englanti